Tur-tur Blog: Polka w Turcji
  • Home
  • TU ZACZNIJ
    • O mnie
    • Współpraca
    • Ja w prasie, radiu i TV
    • Archiwum bloga
  • Turcja
    • Życie w Turcji
    • Praca w Turcji
    • Poradnik turysty
    • Język turecki
    • Od kuchni
    • Goście na blogu
  • Podróże
    • Turcja
    • Australia
    • Europa
    • Maroko
    • Syria
  • Sklep
  • ENGLISH
    • Blog
    • Cooperation
Popularne na blogu
Na co uważać w Turcji – krótki przegląd...
Nowe zasady wjazdu do Turcji od 1 czerwca...
Jak zrozumieć Turka – 10 kulturowych nieporozumień
Co zobaczyć w Alanyi?
4: Turecka lista zakupów
Co zabrać na wakacje do Turcji – jak...
Internet na wakacjach w Turcji – poradnik turysty
1: Komunikacja miejska w Alanyi
Turcja 2019: Jaką walutą płacić w Turcji?
Materiały do nauki języka tureckiego – ściąga
Tur-tur Blog: Polka w Turcji

Największy polski blog o życiu, pracy i podróżach po Turcji. Od 2005 roku!

  • Home
  • TU ZACZNIJ
    • O mnie
    • Współpraca
    • Ja w prasie, radiu i TV
    • Archiwum bloga
  • Turcja
    • Życie w Turcji
    • Praca w Turcji
    • Poradnik turysty
    • Język turecki
    • Od kuchni
    • Goście na blogu
  • Podróże
    • Turcja
    • Australia
    • Europa
    • Maroko
    • Syria
  • Sklep
  • ENGLISH
    • Blog
    • Cooperation
0
Home TurcjaOd kuchni ALANYA NEWS kulinarnie
Od kuchniŻycie w Turcji

ALANYA NEWS kulinarnie

by Skylar 12 maja 2009
by Skylar 12 maja 2009

Myślę, że spokojnie tematem dzisiejszego dnia może być fakt, iż upiekłam wczoraj BÖREK ZE SZPINAKIEM.
Jest to typowo turecka potrawa, której podstawą są warstwy cieniutkiego ciasta yufka (do kupienia w tutejszych sklepach). Pomiędzy nie wkłada się farsz ze szpinaku czy słonego sera, i zapieka w piekarniku. Börek występuje także w innej postaci – np. sigara böreğı – który przypomina papierosa, stąd nazwa. Ciasto zwinięte w rulonik smaży się na patelni, a do środka wkłada ser, czy plasterki kiełbasy/wędliny.
Börek udany jest prawdziwym przysmakiem i doskonale komponuje się z turecką herbatką i pogadankami w lokalnym języku.

Wszystkich, którzy znają moją dotychczasową ignorancję w temacie kulinariów, muszą się poczuć wstrząśnięci – a to dopiero początek. Z zapałem typowym dla świeżo nawróconych przeczesuję internet w poszukiwaniu nowych, fascynujących przepisów kuchni tureckiej (i oczywiście nie tylko). Moja lodówka odnotowała niespotykane jak dotąd zapełnienie warzywami i owocami z pobliskiego bazaru.

A co do börka – cóż, uznaję go za zjadliwy, na co dowodem jest, że nadal piszę te słowa. Aby przełamać lęk przed krytyką ośmielam się opublikować zdjęcie napoczętego börka.


Napoczęty borek pozdrawia z Turcji.

Niniejszym uznaję sezon Polska Kura Domowa w Turcji – 2009 – za otwarty.

jedzenieTurcja
0
FacebookTwitterEmail
Skylar

Jestem Poznanianką, z wykształcenia kulturoznawcą. Chciałam mieszkać na Riwierze Francuskiej, zamieszkałam na Riwierze Tureckiej - w Alanyi. Bałam się mikrofonu - zostałam pilotką wycieczek. A blog, który 15 lat temu miał być tylko pamiętnikiem, stał się największą polską stroną o Turcji. Mam dwóch polsko-tureckich synków, bloguję, instagramuję, prowadzę kanał Youtube. Obalam mity o Turcji i ułatwiam wakacje w tym kraju! Zapraszam do lektury i obserwowania!

Przeczytaj także

Najlepszy kebab w Alanyi i inne czyli gdzie...

Kawiarnie w Alanyi, w których chętnie bywam

Przepis na çig köfte – na termomix i...

Kebab cebulowy – przepis na turecki obiad

Jak joga zmieniła moje życie – także w...

Tureckie desery i ciasta – przepisy na lepsze...

17 komentarzy

Mania 12 maja 2009 - 13:13

Gratuluje :) ja jestem fanem gotowania,od jakiegos czasu tez gotowania tureckiego. dzis wlasnie mam w planach obiad „po turecku”. pozdrawiam i po cichu zazdroszcze, ze tam jestes.

Anonymous 12 maja 2009 - 13:18

oj teskno mi za warzywami w bazarku ;)
Pozdrawiam,
Prenses ;*

Anonymous 12 maja 2009 - 15:20

No,no!!!Elegancki ten Twój borek!Pozdrawiam gorąco smażąc naleśniki ze…szpinakiem!A smażąc tęsknię tęsknotą wielką za Turcją,arbuzami,wszechogarniającym żarem i…fryzjerami stającymi się na czas wakacji masażystami hamamowymi ;) i całym tym cudownym tureckim zakręceniem…

Gocha

Anonymous 12 maja 2009 - 15:22

No, no nie poznaje Pani. Gratuluje i pozdrawiam.ma.

Ula 12 maja 2009 - 19:48

smakowicie wygląda:)

mor cadı 12 maja 2009 - 21:26

gratuluję Pani Polska Kuro w Turcji.

mniam mniam… już nie mogę się doczekać :)))))))))))

Anonymous 12 maja 2009 - 21:56

uwielbiam börek!!! moja ulubiona potrawa i jeszcze taki ser topiony slodki… ahh kochana turcja gratulacje !!1

Anonymous 14 maja 2009 - 09:33

Ślinka cieknie. A co na to Król Pomarańczy? Przy okazji pytanie kulturowo-kulinarne: jak w Turcji Twoim zdaniem postrzegane jest wino? Abstrahując od tego że to kraj muzułmański a wino to alkohol (u nas tez kraj katolicki i seks poza- i przedmałżeński niemile widziany, ale …). Kiedyś przywiozłam mojemu „wielbicielowi” bardzo dobre wino, ale mialam wrażenie że nie pojął, ponadto pił niewiele i raczej symbolicznie

Anonymous 14 maja 2009 - 12:45

Pytanie laika:
Czym ten borek jest polany? Lukrem??
Jeszcze nic nie gotowałam tureckiego ale muszę przyznać że jedzenie w Turcji mi smakowałao bardzo :)
Pozdrawiam
Pozdanianka

skylar 14 maja 2009 - 15:40

Borek nie jest polany niczym ;) lukier by nie wchodził w rachubę, bo to jest na słono…

Odnośnie alkoholu – z Turcji taki kraj muzułmański jak z Polski katolicki. Niby 99% wyznaje islam, ale Turcy „liberalni” piją i to sporo. Piwo, wino, wódka – wszystko.

4emkaa 17 maja 2009 - 19:05

tak jest cudownıe zabawnıw mam turecka klawıature za tem nıe mam i. Trudno sıe mowı… he he he he
Börek pyszny… jadlam ten papıerosowy… czuje sıe jak w domu … jestem tu od 3 dnı … A SNY SIE SPELANIAJA

Anonymous 18 maja 2009 - 11:29

skręcona noga, zerwana torebka stawowa (uziemiona),ale lekturę znalazłam sobie przednia:) pozdr

brytyjka 18 maja 2009 - 14:25

Cudnie!
Tylko ostrzegam, od własnoręcznego pichcenia można się uzależnić – czego Ci naturalnie życzę :)

Anonymous 18 maja 2009 - 22:21

wyglada apa… yyy, znaczy apetycznie :P faaajnie. zrobisz mi kiedys takie cudo?

patrycja-em

Marsel 28 maja 2009 - 08:57

Fajne i ciekawe danie. Myślę, że spróbuję w tym tygodniu coś takiego zrobić :)

dziobas 1 sierpnia 2009 - 23:34

Aaa! Ja to chyba jadłam w te wakacje :D. Smakowało :).

CiddiBiri 27 października 2009 - 11:20

I know how to cooking Borek :) because i am Turkish man in Polska

Comments are closed.

O mnie

Poznańska pyra. Kulturoznawca z wykształcenia. 17 lat temu trafiłam do sezonowej pracy w Alanyi. Spodobało mi się i zostałam pilotką wycieczek i rezydentką. A potem... zamieszkałam na stałe. Z mężem stworzyliśmy najlepsze polskie biuro podróży Alanyaonline.pl Mamy dwóch synów. A ten blog, który w 2005 roku miał być tylko pamiętnikiem, stał się największą polską stroną o Turcji. Zapraszam też na Instagram i Youtube!

Sklep

  • Nieruchomości w Alanyi - wycieczka szyta na miarę 0,00 zł
  • Turcja. Półprzewodnik obyczajowy "Turcja. Półprzewodnik obyczajowy"
    Oceniono 5.00 na 5
    29,99 zł – 39,99 zł
  • Usługa przewodnicka - Stambuł alternatywny
    Oceniono 5.00 na 5
    649,00 zł

Tematy wpisów

Alanya alfabet Antalya Australia blog emigracja facet Turek Hiszpania jedzenie język turecki koronawirus książki kulinaria Malta Maroko muzyka obyczaje orhan podróżowanie pogoda Polska poradnik poradnik turysty porady praca rezydenta praca w Turcji praca w turystyce przepisy sport społeczeństwo Stambuł Stereotypy sława Turcja turystyka vlog wakacje Wschodnia Turcja wspomnienia wydarzenia wywiad wywiady związki święta życie w Turcji

Śledź mnie na FB

Facebook

Znajdziesz mnie też:

Facebook Instagram Linkedin Youtube Email

Kategorie wpisów

Cookies: Ta strona używa ciasteczek. Jeśli pozostaniesz na tej stronie, akceptujesz ich używanie. Polityka ciasteczek

mój Instagram

No any image found. Please check it again or try with another instagram account.
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Youtube
  • Email

@2019 - TUR-TUR Agata Bromberek Wszelkie prawa zastrzeżone. Jeśli chcesz wykorzystać teksty lub zdjęcia, nawiązać współpracę, zapraszam do kontaktu. Szablon PenciDesign


Back To Top