Tur-tur Blog: Polka w Turcji
  • Home
  • TU ZACZNIJ
    • O mnie
    • Współpraca
    • Ja w prasie, radiu i TV
    • Archiwum bloga
  • Turcja
    • Życie w Turcji
    • Praca w Turcji
    • Poradnik turysty
    • Język turecki
    • Od kuchni
    • Goście na blogu
  • Podróże
    • Turcja
    • Australia
    • Europa
    • Maroko
    • Syria
  • Sklep
  • ENGLISH
    • Blog
    • Cooperation
Popularne na blogu
Boisz się jechać do Turcji? – krótki przegląd...
1: Komunikacja miejska w Alanyi
Jak zrozumieć Turka – 10 kulturowych nieporozumień
Internet na wakacjach w Turcji – poradnik turysty
Polka w tureckiej aptece – rozmowa z Agnieszką
Co zobaczyć w Alanyi?
Co zabrać na wakacje do Turcji – jak...
4: Turecka lista zakupów
Sklepy odzieżowe w Alanyi – gdzie kupować ciuchy?
Czy Turcy nas lubią?
Tur-tur Blog: Polka w Turcji

Największy polski blog o życiu, pracy i podróżach po Turcji. Od 2005 roku!

  • Home
  • TU ZACZNIJ
    • O mnie
    • Współpraca
    • Ja w prasie, radiu i TV
    • Archiwum bloga
  • Turcja
    • Życie w Turcji
    • Praca w Turcji
    • Poradnik turysty
    • Język turecki
    • Od kuchni
    • Goście na blogu
  • Podróże
    • Turcja
    • Australia
    • Europa
    • Maroko
    • Syria
  • Sklep
  • ENGLISH
    • Blog
    • Cooperation
0
Home Lifestyle Tur-tur projekt 16: Słodka pasja z Eskişehir
LifestyleTureckie rozmowyŻycie w Turcji

Tur-tur projekt 16: Słodka pasja z Eskişehir

by Skylar 15 listopada 2016
by Skylar 15 listopada 2016

Bohaterkę dzisiejszego wpisu poznałam zupełnie przypadkiem. Magia internetu. Pewnego dnia zauważyłam na Instagramie, że ktoś z moich polskich znajomych „polubił” zdjęcie pięknie zdobionego tortu. Kliknęłam z ciekawości na profil, okazało się, że torty powstają w tureckim mieście Eskişehir i… nie przypominają typowych lokalnych produkcji, które kupuje się w cukierniach na urodziny. Są dużo, dużo lepsze i oryginalniejsze! Chwila wystarczyła, by zrozumieć, że pierwszy przebłysk „to musi być robota naszego człowieka” okazał się słuszny. Mistrzynią tortów jest mieszkająca w Turcji Polka! Zaprosiłam więc Oliwię do udziału w moim blogowym projekcie, by opowiedziała o swojej pasji i nowym sposobie na życie.

Zanim przejdziemy do tematu, wokół którego będzie się kręciła nasza dzisiejsza rozmowa, nie mogę nie zapytać o początki :) Skąd, kiedy i jak trafiłaś do Turcji? Od jak dawna mieszkasz w Eskişehir?

oliwiaMam na imię Oliwia i pochodzę z Krakowa. W Turcji mieszkam od 7 lat, od kiedy wyszłam za maż za Turka, którego poznałam przez internet:)
Przez pierwszy rok mieszkaliśmy w Denizli, rodzinnym mieście mojego męża, ale 6 lat temu mąż dostał pracę w Eskişehir i byliśmy zmuszeni przeprowadzić się. Początki były trudne, bo akurat urodziło nam się dziecko,  ja nie znałam tureckiego i nie miałam w Eskişehir nikogo. Z biegiem czasu nawiązałam nowe przyjaźnie, które trwają do dziś i zaaklimatyzowałam się w Eskişehir :)

„Domowe ciasta Eskişehir” to nazwa Instagrama, na którym prezentujesz swoje dzieła. Zajmujesz się wypiekiem ciast i dekorowanych tortów. Wyglądają niesamowicie! Opowiedz jak do tego doszło i jak się zaczęła Twoja pasja.

1379497035086084894_1583417670Gdyby 2 lata temu ktoś powiedział mi, że będę piekła i dekorowała torty, pewnie nieźle uśmiałabym się z tego, bo moim planem było uczenie angielskiego, czym zajmowałam się w Polsce i co ogromnie kochałam. Niestety tutaj nie znalazłam chętnych na lekcje. Kiedy mój syn miał 4 lata postanowiłam zamówić mu u znajomych tort z McQeenem, ale cena była miażdżąca. Znajomi trochę opuścili cenę, więc kupiłam go i kiedy już go kroiłam przez myśl przeszło mi: „Przecież ja też mogłabym robić takie torty. Piec umiem, tylko trzeba podszkolić się w dekoracjach”.

Kilka razy piekłam już dla znajomych i tak przez kilka miesięcy temat tortów rozwijał się w mojej głowie. W końcu kupiłam parę niezbędnych sprzętów i zaczęłam tworzyć z masy cukrowej różne figurki. Zrobiłam kilka dekoracji, pokazałam znajomym i kiedy mówili mi, ze świetnie to wygląda, postanowiłam założyć stronę w internecie. Jednak moja dobra przyjaciółka powiedziała mi, że trzeba koniecznie założyć Instagram i tak narodziła się strona: Ev yapımi pasta Eskişehir :)

W poprzednim pytaniu użyłam słowa „pasja” ale… czy to pasja, czy Twoja praca? A może dwa w jednym? Czy szkoliłaś się w jakiś sposób, czy jesteś może samoukiem?

1149771853190512162_1583417670Dobrze określiłaś moją pracę – mianem pasji. Uwielbiam to, co robię, a największą przyjemność sprawia mi, kiedy klienci są zachwyceni, ponieważ wkładam serce w każdy tort :)

Jestem samoukiem, metodą prób i błędów tworzę nowe figurki. Ciągle uczę się czegoś nowego, obserwując światowych mistrzów cukiernictwa.

Ile czasu zajmuje Ci przygotowanie jednego tortu?

Samo wykonanie tortu to 3 godziny, ale do tego dochodzą dekoracje, które zajmują od 4 do 8 godzin, czasem więcej. Dekoracje zwykle przygotowuję kilka dni wcześniej, bo oprócz tortów mam jeszcze męża i dziecko i cały dom na głowie :) Jest to dość czasochłonne zajęcie, ale daje mi ono ogromną satysfakcję :)

Czy są jakieś składniki, których zdobycie jest w Turcji problemowe, musisz coś sprowadzać, zamawiać?

O tak, problemem jest karmel, powidło śliwkowe i mąka ziemniaczana :) Wiem, że zamiast tej ostatniej jest „nişasta” [skrobia ziemniaczana], ale dla mnie to nie to samo. Powyższe składniki przywożę z Polski, a kiedy się kończą, to proszę mamę o paczkę :) Bądź znajomych, którzy jadą do Polski proszę o kilogram mąki, czy 2 puszki karmelu. Są torty, których nie robię w Turcji, bo trzeba do nich mascarpone. W Polsce ten serek kosztuje ok 7 zł, a tutaj takie samo opakowanie 250 gr, bagatela – 30 TL (prawie 40 zł) !

A propos, ile kosztują takie torty? Jakie są to mniej więcej koszty?

Najmniejszy torcik 8-osobowy kosztuje 80 TL (100 zł), średni 110 TL (ok 140 zł), a największy na 20-25 osób to koszt ok. 150-160 TL (ok 190 zł).

Jak Turcy reagują na Twoje wypieki? Czy mają jakieś szczególne, specyficzne wymagania? A może ulubione smaki, składniki? Czy są ogólnie wymagającymi klientami w tej kwestii?

1181658074007060139_1583417670Jak wiemy Turcy uwielbiają słodkości, żadne spotkanie, nawet przy herbacie, nie może się obejść bez czegoś słodkiego, a kiedy mówimy o szczególnych okolicznościach jak urodziny czy zaręczyny, to obowiązkowo musi być tort. Teraz nastała moda na artystyczne torty, wiec każdy chce żeby i u niego na stole pojawiło się takie cudo.
Ci, którzy składają u mnie zamówienia, zwykle zaczynają pytanie od ceny, rzadko ktoś pyta co jest w środku, z prostej przyczyny. Torty z cukierni maja standardowy skład, biszkopt i krem şanti [bita śmietana], wiec mało kto spodziewa się czegoś innego i jakież później jest miłe zaskoczenie, że ten tort to nie tylko ładna dekoracja, ale i w środku ma smak rozpływający się w ustach. Zaraz później piszą, że jeszcze nigdy nie jedli takiego dobrego tortu i to sprawia mi największą radość :)

Z moich obserwacji jest właśnie tak jak piszesz, a już żadne urodziny dzieci nie mogą obyć się bez tortu. A ponieważ Ty mieszkasz w Turcji i przygotowujesz te wszystkie wspaniałości to mam pytanie kluczowe…. jak z Twoimi zdolnościami kulinarnymi udaje Ci się zachować figurę? :)

1014208763854962511_1583417670[śmiech] To ze jestem szczupła, choć nie do końca, bo oponka powoli się tworzy :), zawdzięczam chyba genom. U mnie w rodzinie wszyscy są szczupli. Z reguły jem wszystko, dobrego ciasta i różańca nigdy nie odmawiam :)

Szczęsciara!

Natomiast nie jem chleba, w moim jadłospisie jest tylko pieczywo typu wasa, ewentualnie sama od czasu do czasu piekę chleb, oczywiście z mąki żytniej. W każdy weekend na stole pojawia się jakieś ciasto, które znika w mgnieniu oka.

Mojego bloga czyta wiele osób mieszkających albo czasowo przebywających w Turcji. Na wielu kulinarnych forach pojawiają się pytania o sprawdzone w warunkach tureckich przepisy. Może masz ochotę zdradzić nam jakiś fajny przepis na ciasto? ;)

Podzielę się przepisem na ciasto, które jest łatwe do wykonania w Turcji. Przepis ten doskonaliłam dość długo, aż w końcu ciasto zaczęło wychodzić tak, jak chciałam :)

Sernik Oliwii

Sernik Oliwii

Czas przygotowania 25 min + 45 min pieczenia
Czas oczekiwania 8 godzin

SKŁADNIKI

400 g serek typu labne, ja kupuję firmy Pinar
1 szklanka cukier typowa turecka szklanka „do wody”
3 szt. jajka
200 g krema (turecka śmietanka)
1 torebka cukier waniliowy
2 łyżki mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna
otarta skórka z połówki cytryny
1 paczka herbatniki np. firma Burcak
50 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki zblendować i wymieszać z roztopionym masłem.
  2. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 22-24 cm) papierem i na to przełożyć herbatniki, wyrównać ręką, ugnieść, i na pol godziny wstawić do zamrażarki.
  3. Ubić białka na sztywno. Osobno ubić kremę (śmietankę).
  4. W trzeciej misce zmiksować serek labne z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i skórką z cytryny. Następnie dodać obie mąki, wymieszać, dodać ubitą kremę (śmietankę) , wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
  5. Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą :) Nie zapomnijmy o tym :)
  6. Całość ciasta wylać na herbatniki i piec w piekarniku 45 minut w 180 C. Po 45 min. wylączyć piekarnik i nie otwierać drzwiczek, a ciasto zostawić tam jeszcze przez 15 min.
    Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do wystudzenia na ok. 1 godzinę , później umieszczamy je w lodowce na ok 8 godzin.
  7. INNE INFORMACJE
    Jeśli ktoś ma ochotę może górę polać czekoladą, czy galaretką (w Turcji są dostępne tzw. „jole”), oczywiście po wystudzeniu ciasta. Można też posmarować dżemem; choć dla mnie to osobiście za słodkie :)

    Oliwia

Dziękuję Ci, Oliwia, bardzo za rozmowę i ten pyszny sernik, i życzę dalszych sukcesów w rozwijaniu swojej „słodkiej” pasji :) 

Koniecznie zajrzyjcie na Instagrama Oliwii tutaj. Pozostałe wywiady z Polakami związanymi z Turcją znajdziecie tutaj.

jedzeniekulinariaPolacy w Turcjiprzepisytur-tur projektwywiady
0
FacebookTwitterEmail
Skylar

Jestem Poznanianką, z wykształcenia kulturoznawcą. Chciałam mieszkać na Riwierze Francuskiej, zamieszkałam na Riwierze Tureckiej - w Alanyi. Bałam się mikrofonu - zostałam pilotką wycieczek. A blog, który 15 lat temu miał być tylko pamiętnikiem, stał się największą polską stroną o Turcji. Mam dwóch polsko-tureckich synków, bloguję, instagramuję, prowadzę kanał Youtube. Obalam mity o Turcji i ułatwiam wakacje w tym kraju! Zapraszam do lektury i obserwowania!

Przeczytaj także

Turecki prezentownik – prezenty dla miłośnika Turcji

Jak zamieszkać w Turcji? 10 prostych kroków.

Najlepsze śniadania w Alanyi – moja lista ulubieńców

Wakacje w Turcji w czasach pandemii – relacje...

Turczynka, która pokochała Polaka – rozmowa z Merve

Staż badawczy w Turcji? 3 miesiące w Bursie...

7 komentarzy

anima 15 listopada 2016 - 14:54

Po prostu- rewelacja! to juz jest artyzm. Gratulacje:)

Agata *Skylar* Bro 16 listopada 2016 - 09:26

O, tak!

Iza 15 listopada 2016 - 16:10

Mam to szczęście posiadać koleżankę, która robi takie piękne torty.Moje dzieci każdego roku prześcigają się w wymyślaniu nowych tortów, a koleżanka „walczy” żeby sprostać ich wymaganiom!:)I muszę przyznać, że zawsze jest cudnie i wszyscy są zachwyceni!

Agata *Skylar* Bro 16 listopada 2016 - 09:26

Piękna sprawa, muszę przyznać. Jestem zachwycona ;)

Magda 16 listopada 2016 - 00:45

MNIAM MNIAM. Ale fajnie sie czytalo….

Agata *Skylar* Bro 16 listopada 2016 - 09:25

Dzięki ;)

Marysia 16 listopada 2016 - 17:52

Też chcę mieć w Bułgarii taką fajną Polkę, która robi takie cuda! I nie dość, że piękne, to na pewno pyszne (bo nie ukrywajmy – Polacy robią najlepsze torty ;)). Tu niestety nie wiedzą, co to dobry tort, są jedynie średnie ;)

Comments are closed.

O mnie

Poznańska pyra. Kulturoznawca z wykształcenia. 17 lat temu trafiłam do sezonowej pracy w Alanyi. Spodobało mi się i zostałam pilotką wycieczek i rezydentką. A potem... zamieszkałam na stałe. Z mężem stworzyliśmy najlepsze polskie biuro podróży Alanyaonline.pl Mamy dwóch synów. A ten blog, który w 2005 roku miał być tylko pamiętnikiem, stał się największą polską stroną o Turcji. Zapraszam też na Instagram i Youtube!

Sklep

  • Nieruchomości w Alanyi - wycieczka szyta na miarę 0,00 zł
  • Turcja. Półprzewodnik obyczajowy "Turcja. Półprzewodnik obyczajowy"
    Oceniono 5.00 na 5
    29,99 zł – 39,99 zł
  • Usługa przewodnicka - Stambuł alternatywny
    Oceniono 5.00 na 5
    750,00 zł

Tematy wpisów

Alanya alfabet Antalya Australia blog emigracja facet Turek Hiszpania jedzenie język turecki książki kulinaria Malta Maroko muzyka obyczaje orhan podróżowanie pogoda Polska poradnik poradnik turysty porady praca rezydenta praca w Turcji praca w turystyce przepisy Ramazan sport społeczeństwo Stambuł Stereotypy sława Turcja turystyka vlog wakacje Wschodnia Turcja wspomnienia wydarzenia wywiad wywiady związki święta życie w Turcji

Śledź mnie na FB

Facebook

Znajdziesz mnie też:

Facebook Instagram Linkedin Youtube Email

Kategorie wpisów

Cookies: Ta strona używa ciasteczek. Jeśli pozostaniesz na tej stronie, akceptujesz ich używanie. Polityka ciasteczek

mój Instagram

No any image found. Please check it again or try with another instagram account.
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Youtube
  • Email

@2019 - TUR-TUR Agata Bromberek Wszelkie prawa zastrzeżone. Jeśli chcesz wykorzystać teksty lub zdjęcia, nawiązać współpracę, zapraszam do kontaktu. Szablon PenciDesign


Back To Top