Kierując się prośbami widzów mojego kanału Youtube niedawno wybrałam się znów do żony mojego szwagra Hilal (która notabene, jest moją sąsiadką na dzielni) aby ugotować wspólnie turecki obiad. To znaczy… ona gotuje, a ja to wszystko filmuję i upiększam komentarzami :)
Poprzednio robiłyśmy razem niezwykle słodki i typowo turecki deser zwany „Palce wezyra” (wykonanie i przepis znajdują się w opisie do filmiku, o tutaj), który również spotkał się z Waszym ogromnym zainteresowaniem. Cieszę się w imieniu Hilal i swoim. Dopóki stan Hilal na to pozwoli (a jest już niemal na półmetku ciąży), dopóty będziemy razem pichcić :)
Dziś zapraszam na cały obiadowy zestaw, a co – jak szaleć to szaleć! Na szczęście wykonanie nie należy do trudnych, a efekt jest przesmaczny i bardzo oryginalny!
Danie główne pochodzi prosto z południowo wschodniej Turcji, a dokładnie z miasta Gaziantep, z którego pochodzi także sama Hilal. Gaziantep ma niesamowitą kulturę kulinarną, to miasto nazywa się „kuchnią Turcji”, zresztą pokazywałam te dobrodziejstwa w relacji z pobytu tam na tym filmie (tutaj).
Przejdźmy jednak do konkretów.
Kebab cebulowy – przepis (soğan kebabı)
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (można dobrać pod swój gust, w tym wypadku Hilal użyła mieszankę jagnięciny średnio tłustej i cielęciny)
- ok 1 kg małej cebuli
- sól
- ostra papryka (pul biber lub acı biber)
- pieprz czarny
- woda
- nar ekşişi – syrop z granatu. Znajdziecie go w tureckich sklepach, np. online
Kebab cebulowy – wykonanie
- Piekarnik rozgrzać na 200C
- Przygotować formę żaroodporną, najlepiej okrągłą (najbardziej efektowny wygląd dania)
- Przygotować cebulki: odciąć z jednej strony końcówki, a następnie naciąć wzdłuż cebulę, tak jakby chciało się ją przeciąć na pół
- Przygotować mięso mielone: wymieszać z solą, pieprzem i papryką ostrą (po ok 1 łyżeczce, jeśli lubicie mniej ostro, ograniczcie ilość papryki ostrej ;))
- Dodać do mięsa odrobinę wody, aby papryka ostra „zafarbowała” mięso
- Wymieszać dokładnie mięso i faszerować cebulki jak na filmie: niewielką kulkę mięsa „wpychać” w rozcięcie w cebuli a następnie układać w formie
- Po zapełnieniu formy polać całość syropem z granatu rozpuszczonym w 1 szklance wody.
- Piec bez przykrycia bez termoobiegu około 1 godzinę, następnie przykryć folią aluminiową i piec dalsze ok 30-40 minut, aż cebula będzie bardzo miękka i złota
KAŞIK SALATA – typowa turecka sałatka obiadowa
Do głównego dania świetnie się komponuje taka właśnie, najpopularniejsza turecka sałatka. Nazwa „łyżeczkowa sałatka” bierze się z tego, że składniki są bardzo drobno pokrojone, aby można ją było jeść łyżką, tak jak Turcy lubią najbardziej ;)
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula
- garść rukoli
- garść natki pietruszki zielonej
- sól, pieprz
- suszona mięta
- syrop z granatu
- oliwa
Wykonanie:
- Pomidor i ogórek obrać
- Wszystkie składniki drobno pokroić
- Bezpośrednio przed podaniem polać oliwą, syropem z granatu i doprawić
BULGUR PILAVI – pilaw z kaszy bulgur
Pora na kolejny pasujący do cebulowego kebaba klasyk turecki, czyli pilaw z kaszy bulgur. Kasza bulgur bez problemu jest do dostania w Polsce, zwróćcie tylko uwagę, żeby była to standardowa gruba kasza, a nie żadne drobne kaszki czy kuskusy ;)
Alternatywnie możecie użyć kaszy z samopszy, również świetnie pasuje (ja sama używam jej ze względu na nietolerancję na gluten)
Składniki:
- garść drobnego makaroniku şehriye (można go wykonać chałupniczo tak jak mówiłam na filmie, czyli połamać na drobne kawałeczki cieniutkie spaghetti)
- 1 szklanka kaszy bulgur
- oliwa z oliwek
- sól
- masło (dodatkowo)
Wykonanie:
- Na nieprzywierającej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę
- Wrzucamy najpierw makaronik i smażymy aby nabrał złotego koloru
- Następnie dorzucamy kaszę i znów smażymy kilka minut
- Dolewamy wrzącej wody tak aby zakryła całość + „zapas” na grubość 1 palca
- Solimy (sól wg uznania, ja solę na końcu, Hilal od razu wrzuca ok 1 łyżeczki soli)
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody
- Mieszamy całość – i opcjonalnie polewamy rozpuszczonym w małym rondelku masłem
AYRAN – napój jogurtowy
Żadne szanujące się danie mięsne w Turcji nie może się obyć bez tego magicznego napoju :) Mowa oczywiście o ayranie, który przy okazji także łagodzi „ostrość” dania mięsnego, gasi pragnienie w upały, jest ukojeniem dla żołądka, a jakby tego było mało, wspomaga poobiednią drzemkę (zapytajcie Króla Pomarańczy) :)
Przepis na ayran jest bardzo prosty, wcale nie trzeba kupować go w tureckim sklepie.
Składniki
- Jogurt naturalny – najlepiej własnej produkcji, domowy, ale może także być gotowy typu greckiego lub tureckiego (gęsty, bez dodatków)
- Zimna woda
- Słoik :)
- Opcjonalnie kostki lodu
Wykonanie:
- Do słoika nalewamy jogurt, mniej więcej do połowy
- Zamykamy słoik i potrząsamy nim mocno
- Otwieramy i resztę słoika uzupełniamy zimną wodą
- Opcjonalnie dokładamy kostki lodu
- Znów zamykamy i potrząsamy nim mocno przez kilka minut
- Serwujemy od razu z pyszną pianką ;)
Mniam! Na samo wspomnienie tej uczty u Hilal znów pociekła mi ślinka… Mam nadzieję, że przyjdzie nam jeszcze sporo wspólnie pogotować, niespodziewanie okazało się to świetną zabawą, a i ja sama wiele się uczę (jak wiecie nie jestem masterem tureckiej kuchni).
Spróbujecie? Warto!
Smacznego!
Tutaj przypominam jeszcze nasz filmik, w którym pokazuję całość wykonania powyższego obiadu z głównym daniem: cebulowym kebabem – na czele: