Cieszę się, że moja kulinarna seria przypadła Wam do gustu! Myślę, że gotowanie po turecku to idealny pomysł na czas kwarantanny… ale i nie tylko! Regularnie dostaję od Was zapytania o przepisy i „więcej jedzenia” na blogu czy Kanale Youtube. A popularność niniejszej 3-dniowej akcji z przepisami tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że COŚ trzeba tu będzie zrobić… Nawet już mam pomysły… ale muszą jeszcze poleżakować w mojej głowie tak jak rośnie ciasto czy chleb ;)
A propos ciasta, to dziś pora na obiecane słodkości. Może komuś z Was uda się coś przygotować już w ten weekend? Na pewno warto!
Pamiętajcie, że tureckie desery są słodkie i muszą być słodkie. Tak ma być i koniec ;)
To dlatego desery tureckie w kawiarniach czy wypieki typu baklava są krojone na malutkie kawałeczki. To dlatego desery w Turcji są polane syropem z wody i cukru. W Turcji nie chodzi o to, żeby najeść się takimi słodyczami aż pękniemy (choć nierzadko tak to się kończy), tylko żeby zjeść 1-2 kawałeczki, popić herbatą lub turecką kawą – i koniec, dość! Yeter ;)
Sam islam nakazuje powstrzymanie się od przesady w jedzeniu i piciu. Wszystko ma być z umiarem – ani za mało, ani za dużo. A zatem oceńcie jakie jest Wasze „mało” i jakie „dużo” i… ruszajcie do kuchni! Smacznego!
ZOBACZ PRZEPISY NA TURECKIE ŚNIADANIE
ZOBACZ PRZEPISY NA TURECKIE OBIADY
Przypominam że poniższe przepisy na tureckie desery, podobnie jak śniadania i obiady powstały dzięki pomocy sześciu dziewczyn-instagramerek, które na swoich kontach chętnie dzielą się tureckimi przepisami:
Są to:
Natalia – Instagram @natusia2307
Natalia ma 27 lat. Mieszka w Alanyi wraz z mężem Turkiem i 18 miesięcznym synkiem Timurem. Na instagramie pokazuje codzienne życie Polki w Turcji a także dzieli się przepisami związanymi z kuchnią turecką, i nie tylko ;)
Ania – Instagram @z_aparatem_w_kuchni
Ania mieszka w Polsce, ale ma stały kontakt z kulturą turecką. Skończyła turkologię, a jej mąż pochodzi z Turcji. Elementem, który towarzyszy im na co dzień jest kuchnia turecka, którą dzielą się z innymi, żeby pokazać, że to nie tylko kebab :) Starają się wybierać zdrowe potrawy, głównie bezmięsne.
Emilia – Instagram @mojaturcjaodkuchni oraz blog Turcja od kuchni
Zafascynowana kulturą turecką, a przede wszystkim kuchnią. Arabistka i etnolog, od 19 lat mieszka w Turcji, w Izmirze. Bloguje od 2008 roku. Mama dwóch córek, 9 i 12-letnich.
Ola – Instagram @turcjapopolsku
Miłośniczka Turcji, pasjonat podróży, dobrego jedzenia i wiedzy :) Swoją przygodę z Turcją zaczęła 3 lata temu. Pochodzi z Poznania, mimo że sercem jest w południowej Turcji. Instagram założyła z myślą o tych, którzy jeszcze tam nie byli, ale i dla tych którzy chcą nauczyć się tureckiego i poznawać ją od strony nie tylko turystycznej. Ma nadzieje, że wiele osób dzięki temu zdecyduje się na podróż do Turcji i zostawi tam część swojego serca :)
Zuzanna – Instagram @zonaturka
Poznała się z mężem, Canem, 10 lat temu w Alanyi. Od 2 lat są szczęśliwym małżeństwem, mieszkają w Polsce i dorobili się dwójki cudownych dzieci (Zachary i Mila)
Agnieszka – Instagram @zyciepoturecku
Od 12 lat mieszka w Stambule. Jest mamą – ma dwie cudowne córki. Na co dzień prowadzi sklep internetowy z turecką biżuterią srebrną. Jej życiowe motto to: „uśmiech kosztuje mniej niż prąd i daje więcej światła”
Tureckie desery – przepisy
Kabak tatlısı – dynia na słodko z orzechami i pastą tahini, zaprasza Emilia
Klasyka słodkości tureckich. Dynię na słodko znajdziecie często w restauracjach czy lokantach. Niekiedy też można ją kupić w cukierni (pastane) – a najlepiej smakuje ta domowa ;)
SKŁADNIKI:
- kilogram dyni
- szklanka cukru (można dodać więcej)
- orzechy włoskie
- pasta sezamowa tahini
WYKONANIE:
- Dynię kroimy na niewielkie części i wkładamy do niskiego ale szerokiego garnka.
- Zasypujemy cukrem i zostawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin by dynia puściła sok.
- Następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy dynię na małym ogniu do miękkości.
- Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
- Podajemy polaną pastą tahini i posypaną grubo zmielonymi orzechami włoskimi.
Pudding ryżowy sütlaç – zaprasza Zuzanna
Klasyk w Turcji. Ryżowy budyń pieczony w piekarniku. Sekret to… przypalona góra!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 litr mleka
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon do posypania
- wiórki kokosowe do posypania
WYKONANIE:
- Ryż wsypać do garnka i zalać wodą, gotować na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki (woda nie musi wchłonąć).
- Dolać 850 ml mleka, cukier wanilinowy i cukier.
- W osobnej szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną w 150 ml mleka.
- Kiedy mleko z ryżem zacznie się gotować, dolać rozpuszczoną mąkę.
- Gotować 5 min cały czas mieszając.
- Przelać do żaroodpornych foremek.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Na głęboką blaszkę wylać około 0,5 litra wody, i na wodzie ułożyć foremki.
- Piec ok 15 min, aż góra się zbrązowi.
- Posypać cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Najlepiej smakuje na zimno. Po odstawieniu do lodówki jeszcze troszkę gęstnieje.
Deser zerde – zaprasza Ania
Od Ani: Zerde, czyli deser ryżowy z kurkumą i szafranem. Trochę słodko, ale też zdrowo jednocześnie ;)
SKŁADNIKI:
- 0,5 szklanki ryżu
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki skrobi pszennej (lub innej, która jest dostępna)
- 1 łyżeczka kurkumy
- Szczypta szafranu (jeśli masz)
- Do posypania suszona czarna porzeczka (kuşüzümü) lub na przykład rodzynki
WYKONANIE:
- Ryż myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy sześcioma szklankami wody i gotujemy.
- Gdy ryż trochę zmięknie dodajemy kurkumę, skrobię wymieszaną wcześniej z wodą (pół szklanki) i cukier.
- Po dodaniu tych składników całość mieszamy do czasu aż lekko zgęstnieje (na małym ogniu).
- Przelewamy do miseczek i posypujemy porzeczką/rodzynkami.
- Zostawiamy do wystygnięcia i zajadamy.
Sicak helva – Chałwa na gorąco – zaprasza Ania
Od Ani: Sıcakhelva, czyli chałwa na ciepło. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten deser w Turcji, bardzo spodobała mi się idea jedzenia chałwy na ciepło, a w dodatku przygotowanie go jest niezwykle proste!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg chałwy
- 1 szklanka mleka (my daliśmy sojowe)
- 1 łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- ewentualnie starta skórka cytrynowa
WYKONANIE:
- Wrzucamy chałwę do naczynia (miska wystarczająco duża do wymieszania składników) i rozdrabniamy.
- Dolewamy mleka i mieszamy.
- Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy dalej do uzyskania jednolitej masy.
- Do naczynia glinianego (güveç) lub innego naczynia żaroodpornego wlewamy powstałą masę do wysokości 1-2 cm.
- Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 6-8 minut i deser gotowy!
- Deser je się na ciepło, ale pamiętajcie, żeby trochę odczekać, żeby się nieoparzyć.
- Gdy chałwa trochę przestygnie można ją jeść łyżeczką lub na przykład zanurzając w niej chlebek.
Tureckie ciasta i ciasteczka
Revani – tureckie ciasto z kaszą manną – zaprasza Natalia
SKŁADNIKI:
- Syrop:
2 szklanki cukru (moja szklanka ma 200 ml) - 3 szklanki wody
- sok z cytryny (tak, żeby nadać smak)
- Ciasto:
- 3 jajka
- pół szklanki a nawet i mniej cukru
- pół szklanki oleju
- 6-7 łyżek mąki
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 10g proszku do pieczenia
- 5 g cukru waniliowego
- starta skórka cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw syrop: do garnuszka wyspać cukier oraz wodę.
- Mieszać co jakiś czas, gdy woda się zagotuje wlać sok z cytryny.
- Przez 3 minutki jeszcze gotować i potem ściągnąć z ognia.
- Do miski wbić jajka oraz wsypać pół szklanki cukru. Zmiksować na gładką masę.
- Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, przez chwilę jeszcze zmiksować do połączenia się składników.
- Blachę czy co tam macie (u mnie była żaroodporne, kwadratowe naczynie) wysmarować olejem, masę przelać do naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w 180 stopniach do czas aż ciasto zarumieni się i nie będzie surowe w środku.
- Gotowe ciasto pokroić nożem na części (nie wyjmować).
- Zalać ciasto wcześniej przygotowanym syropem.
- Odczekać z minimum 30 minut i ciasto gotowe!
Muhallebi Kek – zaprasza Agnieszka
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Budyń:
- 1 litr mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki (lekko czubate )
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Cukier wanilinowy
- 2 łyżki masła
- Dodatkowo śmietaną 30 %
- oraz 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ubijamy razem z cukrem.
- Następnie dodajemy mleko oraz olej.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy.
- Całość mieszamy.
- Naczynie żaroodporne o wielkości 25 cm x 25 cm smarujemy masłem a następnie przelewamy nasze ciasto.
- Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 C ok 20 min.
- Kiedy ciasto się upiecze i nieco ostygnie przy pomocy kieliszka lub wąskiej szklanki wycinamy w nim dziury.
- Teraz możemy przygotować budyń. Pół litra mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
- Do osobnego naczynia przelewamy pozostałe mleko i wszystkie składniki na budyń poza masłem . Kiedy mleko zacznie wrzeć z przelewam masę budyniową i całość gotujemy.
- Na koniec po ugotowaniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
- Budyń wylewamy na nasze ciasto tak aby wypełnił wszystkie dziury.
- Kiedy całość ostygnie wierzch pokrywamy ubita bitą śmietaną . Ciasto możemy posypać pokruszonym ciastem które wycięliśmy, pistacjami lub workami kokosowymi.
Islak kek – czekoladowe mokre ciasto – zaprasza Natalia
Ciasto to turecka wersja brownie – ale bardziej słodkie i rozpustne, pyszne!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- Pół szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 paczka proszku do pieczenia (10g)
Polewa:
- Słodka śmietanka 200 ml
- 2 łyżki kakao
- Pół szklanki oleju
- Pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady oraz 50 g mlecznej
WYKONANIE:
- Do miski dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksować do czasu aż masa się lekko zagęści.
- Następnie dodać olej, mleko oraz kakao, wymieszać mikserem.
- Dodać ostatnie składniki czyli mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać szpatułką.
- Blachę (u mnie 25×35) wysmarować olejem.
- Ciasto wylać na wysmarowaną formę do pieczenia.
- Piec 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- W między czasie przygotować czekoladową polewę.
- Wszystkie składniki polewy dodać do garnka, cały czas mieszać aż do zagotowania.
- Wyłączyć ogień i dodać czekoladę, dokładnie wymieszać – czekolada musi się dobrze rozpuścić.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pokroić ciasto na kawałki wg uznania.
- Na jeszcze gorące ciasto wylewać sos czekoladowy, tak aby sos dostał się pomiędzy kawałki ciasta.
- Odczekać do wchłonięcia się sosu i udekorować
Mozaik pasta – zaprasza Zuzanna
Ciasto często sprzedawane w tureckich kawiarniach.
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 300 gram herbatników
WYKONANIE:
- Masło rozpuścić w garnku i odstawić z ognia.
- Do ciepłego masła dodajemy mleko, cukier, kakao i wszystko mieszamy.
- Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki.
- Wykładamy na głęboką blaszkę lub keksówkę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na min. 2h
Tureckie ciasteczka
Ciasteczka tureckie bywają różne: kruche, zbliżone do naszych herbatników. Często słone, je lubię szczególnie – podobne do precelków. Są też ciastka miękkie, które je się łyżeczką lub widelcem, nasączone syropem. Do wyboru do koloru! Poniżej pyszne ciasteczka z semoliny, które należą właśnie do tej drugiej kategorii – miękkich, słodkich i bardzo.. „tureckich” ;)
Şekerpare – ciasteczka z semoliny – zaprasza Zuzanna
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 125 gram miękkiego masła
- 1 szklanka mąki semoliny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju roślinnego
Syrop
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
- Ze składników na ciasto oddzielić jedno żółtko do posmarowania ciastek.
- Resztę wymieszać i ugnieść palcami. Jeśli ciasto będzie się kleić można dodać mąki pszennej.
- Uformować ciastka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Piec ok 30 min w 180 stopniach.
- W tym czasie przygotować syrop: w garnku rozpuścić w wodzie cukier i zagotować.
- Do gotującego się syropu wlać sok z cytryny i gotować jeszcze 5 min.
- Można dodać jeden plasterek cytryny i zostawić w syropie.
- Upieczone ciastka przełożyć do głębokiego naczynia, układając je płasko i zalać obficie syropem. Ciastka wypiją wodę i napęcznieją, więc nie układać ich ciasno obok siebie.
- Poczekać ok 2 godziny, aż cała woda wsiąknie.
İrmik helvası – deser z kaszy mannej z cynamonem – zaprasza Agata
I na koniec jeden z moich ulubionych deserów do przygotowania w domu. Szybki, prosty i smaczny! Dodatkowo dla osób, które tak jak ja, unikają produktów odzwierzęcych oraz dużych ilości cukru, oto nieco zdrowsza wersja „light”.
(Przy okazji przypominam, że na blogu znajduje się duży i szczegółowy wpis o wegańskich i wegetariańskich potrawach w Turcji, o tutaj!)
SKŁADNIKI:
- 1/4 szklanki oleju (w oryginale używa się oleju słonecznikowego, ale ja proponuję nierafinowany olej kokosowy)
- 1.5 szklanki kaszy manny
- pół szklanki cukru kokosowego
- 2 szklanki roślinnego mleka (może być też krowie)
- 1 pałeczka cynamonu (lub cynamon w proszku)
- 2-3 łyżki orzeszków pinii (lub ewentualnie innych orzechów)
- pół łyżeczki mielonego cynamonu – na wierzch
WYKONANIE:
- Do garnuszka wlewamy mleko roślinne
- Dodajemy pałeczkę cynamonu i podgrzewamy na małym ogniu
- W międzyczasie na osobną patelenkę wlewamy olej kokosowy i rozpuszczamy
- Dodajemy do oleju kaszę manną i mieszając podsmażamy, a następnie odstawiamy na bok
- Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia
- Gotowe mleko wylewamy na podgrzaną kaszę, mieszamy do połączenia składników
- Na osobnej suchej patelni podprażamy na złoty kolor orzeszki pinii lub inne pokrojone orzechy
- Deser przekładamy do małych miseczek przelanych wrzątkiem a następnie przewracamy do góry dnem aby wypadły na talerzyk.
- W każdy deser wciskamy rękami podprażone orzeszki (można też wymieszać wszystko razem wcześniej i tak podawać).
- Posypać cynamonem, podawać z lodami waniliowymi (w ideale: tureckimi lodami maraş) :)
Smacznego!
I jak się podobały nasze propozycje? Jaki deser zrobicie pierwszy w kolejności? ;)
Na koniec przypominam, że wszystkie wpisy kulinarne na blogu znajdziecie w kategorii Od kuchni. Zapraszam ;)