Podobał się Wam mój wczorajszy wpis o tureckich śniadaniach? Chyba tak, bo dostałam od Was niesamowitą ilość pozytywnych wiadomości. Mówiąc krótko, wszyscy na hurra ruszyli do kuchni ;)
Dzisiaj druga część kulinarnej trylogii, za którą mnie pokochacie (o ile jeszcze nie kochaliście). Będą dzisiaj tureckie obiady, kolacje, przepisy na tureckie zupy, sałatki, przystawki… Do wyboru do koloru!
Przypominam, że ten wpis i całą serię realizuję wspólnie z sześcioma Polkami, które kochają jeść i/lub gotować po turecku. Każdą poprosiłam o wybranie swoich ulubionych tureckich dań, które są łatwe do przygotowania w Polsce.
Moimi gośćmi są:
Natalia – Instagram @natusia2307
Natalia ma 27 lat. Mieszka w Alanyi wraz z mężem Turkiem i 18 miesięcznym synkiem Timurem. Na instagramie pokazuje codzienne życie Polki w Turcji a także dzieli się przepisami związanymi z kuchnią turecką, i nie tylko ;)
Ania – Instagram @z_aparatem_w_kuchni
Ania mieszka w Polsce, ale ma stały kontakt z kulturą turecką. Skończyła turkologię, a jej mąż pochodzi z Turcji. Elementem, który towarzyszy im na co dzień jest kuchnia turecka, którą dzielą się z innymi, żeby pokazać, że to nie tylko kebab :) Starają się wybierać zdrowe potrawy, głównie bezmięsne.
Emilia – Instagram @mojaturcjaodkuchni oraz blog Turcja od kuchni
Zafascynowana kulturą turecką, a przede wszystkim kuchnią. Arabistka i etnolog, od 19 lat mieszka w Turcji, w Izmirze. Bloguje od 2008 roku. Mama dwóch córek, 9 i 12-letnich.
Ola – Instagram @turcjapopolsku
Miłośniczka Turcji, pasjonat podróży, dobrego jedzenia i wiedzy :) Swoją przygodę z Turcją zaczęła 3 lata temu. Pochodzi z Poznania, mimo że sercem jest w południowej Turcji. Instagram założyła z myślą o tych, którzy jeszcze tam nie byli, ale i dla tych którzy chcą nauczyć się tureckiego i poznawać ją od strony nie tylko turystycznej. Ma nadzieje, że wiele osób dzięki temu zdecyduje się na podróż do Turcji i zostawi tam część swojego serca :)
Zuzanna – Instagram @zonaturka
Poznała się z mężem, Canem, 10 lat temu w Alanyi. Od 2 lat są szczęśliwym małżeństwem, mieszkają w Polsce i dorobili się dwójki cudownych dzieci (Zachary i Mila)
Agnieszka – Instagram @zyciepoturecku
Od 12 lat mieszka w Stambule. Jest mamą – ma dwie cudowne córki. Na co dzień prowadzi sklep internetowy z turecką biżuterią srebrną. Jej życiowe motto to: „uśmiech kosztuje mniej niż prąd i daje więcej światła”
Tureckie obiady lub kolacje
Zaraz… dlaczego napisałam „obiady lub kolacje”? Już tłumaczę. W Turcji obiady i kolacje często wyglądają podobnie. Mówiąc krótko są to ciepłe posiłki. Rzadko na kolację je się w Turcji kanapkę czy sałatkę. Oczywiście nie znaczy to, że do posiłku w Turcji nie podaje się chleba…. ale chleb jest jako zakąska lub, nie ukrywajmy „zapychacz” ;) Wam nie raczę ich dodawać bo dorobicie się chlebowego brzucha…
Tak, w Turcji zamiast brzucha „piwnego” nosi się brzuch „chlebowy”… ;)
Tureckie zupy
Tureckie zupy możecie jeść na obiad, kolację, w Turcji często jedzone są także w środku nocy (szczególnie po imprezach, jako dobry posiłek przed snem). Ba, zupy jada się także rano, na śniadanie! Korzystajcie więc z poniższych przepisów:
Zupa jogurtowa – yoğurt çorbası – zaprasza Agnieszka
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 szklanki jogurtu
- żółtko z jajka
- 2.5 łyżki mąki
- 0.5 szklanki ryżu
- 1 łyżka masła
- sól
- mięta
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy na półtwardo i odcedzamy.
- Do garnka przekładamy mąkę, jogurt oraz żółtko z jajka i dobrze mieszamy po czym dodajemy zimną wodę.
- Całość gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.
- Po ok 10 minutach dodajemy ryż.
- Cały czas mieszamy do momentu, aż zupa zacznie wrzeć.
- Potem dodajemy łyżkę masła, przyprawiamy solą oraz łyżeczką mięty i gotujemy kolejne 10 minut od momentu wrzenia.
Zupa z soczewicy – Mercimek çorbası – zaprasza Natalia
SKŁADNIKI:
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 niecałe szklanki czerwonej soczewicy (może też być żółta)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (można bez ale ja polecam z ;))
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie 2 kostki bulionu ( ja daje z drobiu)
- z przypraw dodaję tylko trochę ostrej papryki i sól, jak będzie mało słona (ale to według uznania)
- 1.7 l gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Dwie szklanki soczewicy wsypać do jakieś miseczki, zalać zimną wodą (parę razy wypłukać soczewicę). Zostawiamy na noc.*
- Kroimy ziemniaka, marchewkę, cebulę i czosnek na małe kawałeczki.
- Pokrojone warzywa wrzucamy do szybkowaru lub normalnego garnka. Dorzucamy napęczniałą soczewicę, olej, koncentrat, kostki bulionowe, ostrą paprykę i 1.7 l gorącej wody. Zamykamy pokrywę i gotujemy przez 40 min na małym ogniu (raz lub dwa razy zamieszać w środku jak ktoś będzie gotował w normalnym garnku).
- Po tym czasie, całą zupkę zblendować.
- Podajemy z grzankami i polewamy lekko cytryną (mąż uwielbia z cytryną ale ja nie koniecznie :)). W oryginalnym podaniu zupkę polewa się jeszcze roztopionym masłem
* uwaga ode mnie (Agaty): ja zawsze gotuję zupę w normalnym garnku, dodam tu więc swoją wersję:
- na oleju podsmażam cebulę i ew. czosnek, po chwili dodaję koncentrat
- dodaję pokrojone warzywa, aby lekko się podsmażyły
- na to wrzucam umytą soczewicę (niekoniecznie namoczoną), podsmażam
- na końcu dolewam wodę i gotuję ok 30-40 min na małym ogniu pod przykryciem
- na sam koniec dodaję przyprawy, blenduję i sprawdzam smak – ew. doprawiam innymi przyprawami
Ezogelin çorbası – zupa z soczewicy z ryżem – zaprasza Emilia
Zupa podobna do powyższej, ale dodatek ryżu i przypraw daje zupełnie inny smak! Polecam jej też spróbować, ja sama robię ją bardzo często.
SKŁADNIKI:
- szklanka czerwonej soczewicy
- garść ryżu
- marchew
- cebula
- 6 szklanek wody
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka suszonej mięty
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w bardzo drobna kostkę.
- Marchew zetrzeć na tarce.
- Warzywa smażyć w głębokim garnku na łyżce masła.
- Gdy zeszklą się należy dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut aż koncentrat zacznie pachnieć.
- Wlać wodę 6 szklanek
- Dodać umytą soczewicę i ryż
- Gotować aż składniki zmiękną.*
- Na koniec zupę solimy i przyprawiamy ostrą papryką i miętą.
- Odstawiamy z ognia do przestygnięcia (10 minut)
*dopisek od Agaty: ja w tym momencie bardzo lubię leciutko zupę zblendować, tak aby pozostały w niej kawałki warzyw i ryżu, ale aby nie przypominała kremu
Tureckie dania obiadowe
Jeśli w Turcji na obiad nie ma mięsa, to niemal zawsze występują w posiłku strączki – albo w zupie, jak podałam powyżej, albo w postaci samodzielnego posiłku. Zobaczcie poniżej!
Etli kuru fasulye – fasolka w pomidorach – zaprasza Agnieszka
W poniższym daniu występuje mięso, jednak można to samo danie zrobić w wersji wege (nazywa się wtedy kuru fasulye i przypomina trochę „fasolkę po bretońsku”)
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 300g mięsa na gulasz
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- czerwona ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- łyżeczka sody
WYKONANIE:
- Fasolę moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody.
- Na drugi dzień gotujemy fasolkę na półtwardo.
- Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękkie.
- Do osobnego garnka dodajemy masło, a po tym jak się rozpuści dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy ugotowane mięso oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy.
- Następnie dodajemy fasolkę i całość zalewamy wodą z ugotowanego mięsa.
- Jeżeli wody będzie za mało i nie przykryje fasolki dodajemy jeszcze wody.
- Gotujemy aż fasolka będzie miękka .
Taze fasulye – zielona fasolka w pomidorach – zaprasza Natalia
Od Natalii: mąż mówi, że robię ją o wiele lepiej od teściowej ;)
SKŁADNIKI:
- 500 gram zielonej fasolki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju (ja używam oliwy z oliwek)
- 2,5 szklanki gorącej wody
- sól
- pieprz
- cukier (1 płaska łyżeczka)
- papryka ostra
- papryka słodka
- suszona mięta
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolce odcinamy końcówki ( ja jeszcze obieraczką obieram boki, żeby nie było tych nitek)
- Cebulę kroimy, wrzucamy na patelnie dodając 3 łyżki oliwy.
- Smażyć przez chwilę.
- Papryki oraz czosnek kroimy na małe kostki. Dodajemy do garnka.
- Pomidory wkładamy do wrzątku po czym obieramy ze skórki. Kroimy w malutkie kosteczki. Dodajemy do garnka, mieszając ze wszystkimi składnikami.
- Potem dodajemy 2 łyżki koncentratu i przyprawy (doprawiamy według uznania jak to woli na ostro lub nie).
- Mieszamy bardzo dokładnie i wrzucamy pokrojoną fasolkę. Gotujemy przez 10 minut.
- Po tym czasie dolewamy 2,5- 3 szklanki wrzątku. Gotujemy do czasu, aż fasolka będzie miękka a sos zgęstnieje.
- Podajemy z ryżem czyli pilawem
Etli lahana sarması – tureckie gołąbki – zaprasza Ola
W Polsce z wszelkich „gołąbków” tureckich tą wersję zrobić najłatwiej, bo zawija się w liście kapusty. W Turcji tymczasem bardzo popularne jest yaprak sarma – czyli malutkie gołąbki zawijane w liście winogron! Koniecznie spróbujcie przy następnej wizycie w Turcji!
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- czarny pieprz
- liście kapusty białej
- woda
- W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby były wystarczająco miękkie do zwijania.
- Kiedy liście stygną, możemy zabrać się za farsz.
- Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Natkę umyć i posiekać.
- Ryż umyć i odcedzić.
- Wymieszaj wszystkie składniki farszu w misce.
- Rozłóż jeden liść i połóż trochę farszu, a następnie zawiń gołąbki, ale pamiętaJ aby gołąbki były ciasno zawinięte i były możliwie malutkie.
- W garnku z szerokim dnem najpierw rozłóż pokrojone niewykorzystane liście kapusty tak aby nic się nie przypaliło, a następnie gołąbki.
- Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką.
- Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody.
- Podawaj koniecznie z jogurtem z czosnkiem (cacık)
Kıymalı patates yemeği – Potrawka z ziemniakami i mięsem mielonym – zaprasza Emilia
To danie również można przygotować w wersji bezmięsnej (same ziemniaki)
SKŁADNIKI:
- 200g mięsa mielonego
- 3 duże ziemniaki
- cebula
- łyżeczka pasty pomidorowej
- łyżeczka pasty paprykowej
- sól
- pieprz
- łyżeczka masła
- natka pietruszki
- dla osób lubiących ostre potrawy polecam dodać szczyptę ostrej papryki pul biber
WYKONANIE:
- Mięso mielone smażymy na maśle
- Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i kontynuujemy
smażenie. - Gdy cebula się zeszkli dodajemy pastę pomidorową i paprykową.
- Mieszamy i smażymy do czasu aż zacznie pachnieć.
- Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w duże części.
- Doprawiamy do
smaku, dolewamy pół szklanki wrzątku i gotujemy około 20 minut. - Zdejmujemy z ognia i czekamy by danie lekko ostygło.
- Podajemy z surówką.
Manti – tureckie pierożki – zaprasza Ola
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- woda, ile zabierze
- 1½ łyżeczki soli
- 400g mielonego mięsa z wołowiny
- 1 średnia cebula
- ½ natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- suszona mięta
- czerwony pieprz
- W głębokiej misce wymieszaj składniki i wyrób twarde ciasto. A następnie podziel na 5 części.
- Żeby przygotować farsz, zetrzyj cebulę, posiekać pietruszkę i wymieszaj z mięsem.
- Jedną część ciasta i rozwałkuj na grubość 1 mm.
- Pokrój na kwadraciki o wielkości 2×2 cm.
- Na każdym kwadraciku należy położyć farsz, i zlepić rogi ciasta. Pierożki połóż na wysypaną mąką ściereczkę.
- Pamiętaj, że pierożki nie mogą stykać się ze sobą. Postępuj tak z każdą częścią ciasta.
- Zagotuj posoloną wodę i dodaj odrobinę oliwy.
- Wrzuć pierogi do wody i gotuj około 20 min.
- Sos I: Wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem.
- Sos II: Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj resztę składników, mieszać chwilę i wyłączyć ogień.
- Na talerzu najpierw połóż pierogi z odrobiną wody, w której się gotowały, potem polej jogurtem, a potem drugim sosem.
Pilaw po turecku – Şehriyeli pirinç pilavı – zaprasza Agnieszka
To prawdziwy klasyk – pilaw, bez którego nie obejdzie się wiele dań głównych. Przykładowo do podanych powyżej dań z fasolką pasuje idealnie! Polecam te dania jako zestaw.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego (porcja dla 3 osób)
- 4 łyżki makaronu drobnego w kształcie ryżu lub makaronu do rosołu (musi być drobny i cienki, krótki, w Turcji nazywa się şehriye)
- ok 2 szklanki wody
- Sól
- 3 łyżki masła
- Łyżka oliwy lub oleju
- Garnek najlepiej granitowy, teflonowy lub ceramiczny
WYKONANIE:
- Ryż moczymy przez 30 minut w osolonej wodzie.
- Masło z olejem bądź oliwą rozpuszczamy i dodajemy makaroniki.
- Całość podsmażamy, mieszając, aż makaron będzie miał lekko brązowy kolor.
- Następnie dodajemy namoczony i odcedzony ryż.
- Całość lekko podsmażamy.
- Na koniec dodajemy ok 2 szklanki wrzącej wody i sól.
- Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Uwaga Agaty:
Po ugotowaniu poczekać bez podnoszenia pokrywki aż ryż wchłonie całość wody. Można włożyć pod pokrywkę papierowy lub bawełniany ręcznik, aby wchłonął wilgoć – pilaw będzie bardziej sypki.
Bademli pilav – pilaw z midałami – zaprasza Ania
Od Ani: My zrobiliśmy pilaw z dodatkiem migdałów, czyli bademli pilav.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka migdałów blanszowanych
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła (lub dodatkowe 2 łyżki oliwy, jeśli nie używasz masła)
- 2 szklanki ryżu (my użyliśmy basmati)
- 3 szklanki wody
- Sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ryż myjemy – płuczemy go do czasu, aż woda będzie w miarę przejrzysta.
- W garnku lub głębokiej patelni podprażamy migdały.
- Gdy się lekko zarumienią dodajemy masło i oliwę.
- Po rozpuszczeniu się masła dodajemy ryż i mieszamy przez około minutę.
- Dodajemy sól i zalewamy ryż wodą (my dodajemy wrzątku), przykrywamy i zostawiamy na dosyć małym ogniu.
- Kiedy ryż wchłonie całą wodę mieszamy go lekko i kładziemy czystą ściereczkę, tak aby przykryła garnek/patelnię, ale nie dotykała do ryżu i kładziemy pokrywkę.
- Zostawiamy na parę minut, żeby „odpoczął” i pilav gotowy.
Mercimek köftesi – kotleciki z czerwonej soczewicy – zaprasza Natalia
To danie polecam nie tylko na obiad i kolację, ale także jako imprezową przekąskę! Zresztą a propos imprezowych przekąsek polecam mój wpis gdzie podaję wszystkie instrukcje jak takie tureckie przyjęcie wyprawić – tutaj ;)
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanka kuskusu (ince bulgur)
- 2,5 szklanki gorącej wody
- 1 cebula
- natka pietruszki
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka (pul biber) – według uznania
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę myjemy, wrzucamy do garnka i podlewamy 2,5 szklankami wody.
- Gotujemy do momentu kiedy soczewica zrobi się żółta a woda wyparuje.
- Zamykamy ogień i dodajemy kuskus/bulgur do garnka, mieszając razem z soczewicą.
- Zostawiamy pod przykryciem na min 10 minut.
- Cebulę smażymy na oleju.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat.
- Zieleninę bardzo drobno kroimy (ile ma być jej to też według uznania jak kto lubi – polecam dodać więcej cebulki dymki i szczypiorku.
- Do przygotowanej masy z soczewicy i kuskusu dodajemy koncentrat oraz zieleninę.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką (ja dodałam trochę sosu z granatu).
- Dokładnie mieszamy ręką(radzę założyć rękawiczki) i formujemy małe kotleciki.
- Jeść polewając cytryną i zawijając w liść sałaty! – dopisek Agaty ;)
Lahmacun – turecka pizza – zaprasza Ola
- 200 g mąki
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 200 g wołowiny (jeżeli uda Ci się zdobyć, może być jagnięcina)
- 200 g cebuli
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka płatków suszonej papryki
- 1 pomidor
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 zielona turecka papryka
- sól
- mielony pieprz
- Z przesianej mąki uformuj kopiec, w środku zrobić dołek. W dołek wsyp sól i cukier, wlej oliwę, stopniowo wlewając szklankę wody.
- Wyrabiaj ciasto rękami, a następnie ciasto uformuj w kulę i zostaw na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
- Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie.
- Cebulę, czosnek drobno posiekaj, i dodaj rozdrobnioną pietruszkę.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.
- Zieloną paprykę umyj i drobno pokrój.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce z mieloną wołowiną, posól i popieprz do smaku.
- Dodaj suszoną paprykę i przecier pomidorowy.
- Nadzienie należy wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.
- Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
- Lahmacun piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez od 10 do 30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu.
Od Agaty: Lahmacun (wymawiamy: lahmadżun) powinien być cienki i chrupki. Podawać z zieleniną.
Tureckie sałatki
Pasują jako dodatek do dania głównego, ale równie często są używane jako meze, czyli przystawki, które je się na zaostrzenie apetytu przez głównym posiłkiem ;)
Patlıcan salatası czyli sałatka z bakłażanem – zaprasza Ania
W Turcji bakłażan pojawia się w wielu potrawach i ciekawych kombinacjach, a co najważniejsze potrawy te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
SKŁADNIKI:
- 1 kg bakłażana
- 1 pomidor
- 1 papryka (w oryginale sivri biber – 5 sztuk – ale w Polsce może być zwykła papryka, albo ostra – w zależności od upodobań
- 2 cebule
- natka pietruszki
- kilka łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól
WYKONANIE:
- Bakłażana nacinamy w kilku miejscach i pieczemy do czasu aż zmięknie, a skórka będzie łatwo odchodzić. My piekliśmy w 180C
- Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Pomidora i bakłażana obieramy ze skórki.
- Następnie składniki kroimy w kostkę – paprykę, cebulę, pomidora i bakłażana.
- Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy oliwę i wrzucamy najpierw cebulę i paprykę.
- Po kilku minutach dodajemy pomidory i mieszamy aż puszczą wodę.
- Do garnka dorzucamy bakłażana i solimy
- Całość mieszamy ok 10 minut na małym ogniu
- Po lekkim ostygnięciu potrawy dodajemy sok z cytryny a całość posypujemy zieloną pietruszką i podajemy na zimno.
Dopisek Agaty: To danie pasuje idealnie do tureckiego grilla (mangal). Ja osobiście pałaszuję je samo w sobie, mięso grilowane pomijam :)
Sałatka z ogórkiem i makaronem – zaprasza Emilia
SKŁADNIKI:
- szklanka makaronu
- 2 średniej wielkości ogórki
- pęczek koperku
- szklanka jogurtu zwykłego
- szklanka jogurtu greckiego (gęstego)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny
WYKONANIE:
- Makaron gotujemy
- Zieleninę siekamy
- Ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Wszystko razem delikatnie mieszamy
- Dodajemy jogurt i zmiażdżony czosnek, mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki by się smaki połączyły.
I jak się podobały nasze propozycje? Co wybieracie na najbliższy obiad? Jeśli tak, to smacznego! Przypominam, że na blogu znajdują się już propozycje na tureckie śniadanie tutaj, a jutro zapraszam na ostatnią część wpisu… będą…TURECKIE SŁODKOŚCI I DESERY!
Jeśli podobał Ci się ten wpis udostępnij go znajomym!
1 comment
[…] ZOBACZ PRZEPISY NA TURECKIE OBIADY […]
Comments are closed.